Vizije – Moda u budućnosti, budućnost u modi

25/09/2021

Bijenalna tematsko-problemska žirirana izložba Sekcije za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a

17.09. – 29.09.2021.  Galerija ULUPUH, Ilica 13, prvi kat, Zagreb

Zahvalan sam Sekciji za oblikovanje odijevanja ULUPUHa što me je i ove godine odabrala da prezentiram njihov rad kroz svoj objektiv i što sam na taj način postao suučesnik u ovoj vrsnoj prezentaciji najnovijih radova vrhunskih dizajnera kao što su: Igor Galaš, Jadranka Hlupić Dujmušić, Ruža Hodak, Sanja Jakupec, Oliver Jularić, Karaka design (Vesna Karuza i Senija Radić), Marija Koprtla, Petra Krpan, Milena Rogulj, Biserka Šipek, Mario Treščec, Ines Zrnc Gregorina.

Posebno hvala modelima Marti Cerovečki i Petri Tunjić – mladim glumačkim snagama, bez kojih ovaj zadatak ne bi bio tako kvalitetan, a ni lijep i ugodan. 🙂

Autorica koncepcije i selektorica radova Maša Štrbac napisala je i uvod čiji izvadak prenosim radi boljeg razumijevanja pozicije autora:

Zamišljanje budućnosti u modi i kroz modu tema je ovogodišnjeg izdanja bijenalne izložbe ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. U vremenu u kojem kao da se, s ubrzanjem promjena, i budućnost ubrzano približava, predviđanje budućnosti postaje egzistencijalna nužnost. Ona je tema međunarodnih konferencija, često u atmosferi urgentnog djelovanja. Promišljati budućnost mode nemoguće je bez uzimanja u obzir društvenih i ekonomskih procesa kojih je ona dio. Razvoj tehnologije mijenja načine na koji se odjevni predmeti dizajniraju, uz sve veći udio AI (umjetne inteligencije) u procesu.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.